Den stora hjälmfrågan igen – du är väl rädd om huvudet?

Vi har skrivit om hjälmar tidigare. De flesta som spelar derby har länge använt skatehjälm, en tradition som nu börjar ifrågasättas och luckras upp men som ännu är väldigt stark. Till exempel finns det inga rookiepaket som innehåller hockeyhjälm, däremot innehåller många en skatehjälm. Samtidigt är det fler och fler spelare som trotsar det invanda ”men det är ju snyggare med skatehjälm” och investerar i en säkrare och tåligare hockeyhjälm istället.

För så här är det: hur snygg en skatehjälm än är (om en tycker så, jag gör tex inte det) så är det säkrare med hockeyhjälm. En hockeyhjälm är konstruerad för att ta fler smällar, medan en skatehjälm egentligen ska bytas ut efter första rejäla smällen – men hur ofta händer det? Som vi tipsat om tidigare har Derbygalen bloggat bra om just vilken hjälm som är säkrast och vilka märkningar som finns.

Igår delades ytterligare information som förstärker bilden av att valet av hjälm inte är en småsak. Mascha Paulsen, leg sjukgymnast, har gjort en undersökning om skaderisken i roller derby som publicerades i tidningen Idrottsmedicin (sida 22 och framåt). Inte helt oväntat pekar resultatet på att skaderisken inom roller derby är väldigt hög och att, bland annat, andelen hjärnskakningar är oroväckande höga och verkligen är en fråga som behöver mer fokus och fler undersökningar.

För mig är det tydligt vad vi behöver prata om här: vi håller på med en sport med hög skaderisk och vi behöver vara så smarta som möjligt för att motverka det. Ett smart val vi kan göra är att strunta i att vi kanske tycker att det är fulare eller whatever och gå och köpa den där jäkla hockeyhjälmen. Strunta också i att den är några hundralappar dyrare, det är inte så dyrt när du sätter det i relation till vad du riskerar.

Mascha kommer för övrigt fram till att skaderisken är högst i samband med scrimmage och bouts. Alltså (min tolkning) situationer när vi mestadels kör nära varandra med hög intensitet, och också när vi går in och ger järnet på ett sätt som vi kanske inte gör i samband med en helt vanlig teknikträning. Vill du av någon anledning inte sluta använda din skatehjälm så kan du väl fortsätta använda den på ”vanliga” träningar men satsa på en hockeyhjälm när det är match.

Som peppande avslutning och inspiration kör vi en bild på Västerås som alltid är så jävla snygga i sina matchande röda hockeyhjälmar på bouts.

vstrd peter troest

Bild Peter Troest. Webbsida. Facebook.

2 comments to Den stora hjälmfrågan igen – du är väl rädd om huvudet?

Leave a Reply

  

  

  


fyra × 5 =

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge