Men vad är ett star pass då!?

Kain Saw bloggade ju nyligen ett videotips om hur en inte ska göra när en vill göra star passes. För att täcka in hela spektrat av derbylovers (från nyfikna freshies-to-be till veteranåkarna) tänkte jag nu ge mig på att förklara vad star pass faktiskt är, en detalj som i sammanhanget är ganska relevant.

Okej, vi börjar från början.

När du tittar på ett bout eller ett scrimm så kan du på plan se utifrån hjälmarna tre olika varianter av spelare. I varje lag finns en spelare med en stjärna på hjälmen, hon kallas jammer och är den som tar poäng. (Har du redan villat bort dig och vill ha en ännu mer grundläggande intro till roller derby så kan du läsa under fliken Vad är roller derby?) Resterande fyra spelare är blockers, en av dem i vare lag har en rand på hjälmen – de kallas pivot blockers. I normala fall är det ingen skillnad på en ”vanlig” blocker och en pivot, förrän jammern gör ett star pass.

Vad är ett star pass?

Jo, ett star pass är alltså när jammern av någon anledning inte längre vill eller kan jamma. Då kan hon ta av sig hjälmöverdraget med stjärnan på och ge den till pivoten i sitt lag. När pivoten fått på sig hjälmöverdraget så är hon lagets jammer och kan ta poäng för sitt lag, hon fortsätter helt enkelt spela och ta poäng där den tidigare jammern slutade. Den tidigare jammern tar istället pivotens plats som blocker och spelar vidare under återstående delen av jammet.

Lite regler om star passes:

  • Bara jammerrollen lämnas över, dvs inte statusen som lead jammer.
  • En får bara göra star pass mellan spelare som är i spel, har antingen jammer eller pivot åkt ut så är chansen passerad.
  • Hjälmöverdraget måste ges från jammern direkt till pivoten, den får inte kastas eller ges via en annan spelare.
  • Ett star pass får blockas (enbart lagligt såklart) av det andra laget.
  • Jammerstatus kan efter ett star pass inte ges tillbaka.

Du kan läsa ännu mer relger om star passes på WFTDA:s hemsida.

När gör en ett star pass då?

Ja, det beror ju på spelarna. Ett tänkbart scenario är ju när en jammer känner att hon inte kommer igenom, helt enkelt inte får till det, då kan hon göra ett star pass. Ett annat som jag sett är i ett power jam, när lead jammer har åkt ut och den jammer som är kvar på plan inte kontrollerar jammet själv. I det läget finns en överhängande risk att det blir ett tufft jam och när jammern känner att hon inte orkar längre kan hon göra ett star pass och en relativt pigg jammer kan ta över.

Har du några minnesvärda star pass-historier att dela med dig av? Skriv en kommentar eller skicka ett mejl till kontakt@derbylove.se!

Bildkälla: Derby News Network.

Leave a Reply

  

  

  


× 3 = nio

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge