Vad är roller derby?

IMG_0400

Roller derby är en fullkontaktsport på rullskridskor. Den spelas på en platt, oval bana. En match kallas ett bout och varje bout är uppdelat i två halvlekar om 30 minuter som i sin tur är uppdelade i jams som pågår i upp till 2 minuter vardera, med 30 sekunder emellan. Flest poäng i slutet av boutet vinner!

Varje lag har fem spelare på planen varav fyra är blockers och en är jammer.

Jammer: detta är spelaren som är ansvarig för att ta poäng. Hon känns igen på att hon har en stjärna på hjälmen. Poäng tas genom att jammern tar sig förbi och varvar motståndarlagets blockers. För varje spelare jammern passerar får hennes lag en poäng. Första gången jammern tar sig igenom packet under ett jam får hon inga poäng, istället får den jammer som först tar sig förbi packet (se nedan) lead jammer-status. Lead jammer kan sedan avbryta jammet när hon vill, hon kontrollerar således spelomgången och avbryter lämpligtvis vid ett tillfälle när hon har mer poäng än andra lagets jammer.

Blockers: de fyra blockerserna från varje lag bildar det som kallas ”packet”, deras uppgift är kort sagt att hindra motståndarlagets jammers att ta sig förbi samtidigt som de ska hjälpa sin egen jammer förbi. Här sker merparten av den fulla kontakten. En blocker har ett streck på hjälmen, hon kallas Pivot. Skulle jammern vilja kan hon ge sitt hjälmskydd med stjärnan på till pivoten, och då tar pivoten rollen som jammer.

Roller Derby är en spelarstyrd sport där allt görs och bestäms av spelarna själva. Det är även en snabbt växande sport i ständig rörelse. Roller Derby återvaknade i USA i början av 2000 talet och kom till Sverige 2007 när Stockholm Roller Derby startade. Regler skrivs, ligor startar, strategier utvecklas. Det är en ung sport och mycket händer!

Nationellt i Sverige är Roller Derby organiserat som en del av Svenska Skridskoförbundet. Internationellt genom WFTDA, Women’s Flat Track Derby Association.

Länkar

Om Roller Derby hos Svenska Skridskoförbundet

Om Roller Derby hos STRD

Roller Derby på Wikipedia

Roller Derby-föreningar i Sverige